Máme nové zázemí a realizujeme projekt financovaný ze SFŽP!

30.10.2022
LK Broučci Kladno - nové zázemí

Dva roky jsme se snažili zbudovat nové zázemí Broučků v Rozdělově. Našli jsme pozemek ve vlastnictví města Kladna, v roce 2020 jsme si jej vypůjčili, napsali projekt do Státního fondu životního prostředí, uspěli jsme, získali právo stavby od města a nasbírali téměř 30 razítek, které bylo potřeba k tomu, abychom měli zázemí na okraji města, na hranici lesa. Byla to dlouhá jednání, mnoho úprav projektu, aby byly všechny úřady spokojené. A pak se to stejně nepovedlo.

Ale neříká se nadarmo, že všechno špatné je k něčemu dobré. Podařilo se najít nový prostor v zahrádkářské osadě v Kladně Ostrovci, který je pro pobyt dětí mnohem vhodnější. Máme stabilně pronajatu velkou prostornou zahradu o téměř 1300 m2. Stín i báječné plody nám dávají 2 velké ořešáky, mohutná třešeň a dalších 20 ovocných stromů, ponejvíce jabloní. Můžeme pěstovat vlastní brambory, rajčata, hrášek, mrkev, ředkvičky a cokoliv, co zvládneme na několika záhonech.

Během léta a podzimu 2022 jsme neskutečně rychlým tempem realizovali projekt, který nám pomohl financovat Státní fond životního prostředí, a díky kterému jsme mohli zbudovat altán pro kryté venkovní posezení dětí (pro stravování a další vzdělávací aktivity), zcela ekologické finské kompostovací záchodky a kůlnu na zahradní nářadí. Také nám pomohl financovat další potřebné vybavení jako jsou kvalitní nádoby na dopravu obědů a další pomůcky k hygienickému zajištění stravování dětí, nábytek do altánu, zahradní nářadí a pomůcky pro děti i dospělé, stínící plachtu, sudy na dešťovku či kompostéry.

V zázemí se děti potřebují také zahřát, což zajišťuje rekonstruovaná zahradní chatka s novými kamny. Pro polední spánek nebo odpočinek nám slouží zrekonstruovaný „spací domek“. Tyto rekonstrukce jsme již financovali z vlastních zdrojů.

Zázemí se nachází uprostřed zahrádkářské kolonie. Ranní sraz máme tedy rovnou na okraji lesa, který je od zahrádky vzdálen necelý kilometr. Na oběd odcházíme na zahrádku. Odpoledne děti rodičům nejraději předáváme po obědě ve 13h nebo po odpoledním programu ve 15,30h, kdy školka zavírá. Mimo tyto časy je možno také dítko vyzvednout, ale tyto dva konkrétní časy jsou pro nás nejideálnější, nemusíme běhat sem tam. Kolonie je uzavřena a k vratům to máme 150 metrů.

Pokud některá z průvodkyň na zahrádce zůstává, mohou rodiče pobýt se svým Broučkem na zahradě školky i po 15,30h. Tuto možnost naši rodiče rádi využívají, když je krásně a tepleji a nikam zrovna nespěchají. Děti jsou pak rády, že mohou rodičům ukázat, na čem právě pracují.